وزیر بهداشت با بیان اینکه پیشرفتهایی که در حوزه سلامت حاصل شد، شعار و ادعا نیست، گفت: در ابتدای انقلاب، شاخص امید به زندگی ۵۶ سال بود و اکنون به ۷۶ سال رسیده است.
به گزارش گروه اجتماعی خبرگزاری تسنیم، بهرام عیناللهی در نشست هماندیشی و تقدیر از پژوهشگران برتر حوزه پژوهش کشور و رونمایی از چهار داروی جدید با فناوری پیشرفته، با اشاره به دستاوردهای شاخص حوزه سلامت در سالهای پس از پیروزی انقلاب اسلامی اظهار کرد: پیشرفتهایی که در حوزه سلامت حاصل شد، شعار و ادعا نیست، بلکه همگی واقعیت داشته و مستند است؛ برای مثال، در ابتدای انقلاب، شاخص امید به زندگی ۵۶ سال بود و اکنون به ۷۶ سال رسیده است.
ارتقای شاخصهای بهداشتی در کشور
وی افزود: مرگ و میر نوزادان از ۳۲ در هزار به ۸ در هزار تولد، مرگ و میر مادران باردار از ۲۵۵ در ۱۰۰ هزار به ۲۵ در ۱۰۰ هزار تولد زنده و مرگ و میر کودکان از ۲۵ در هزار به ۱۴ در هزار تولد زنده رسیده است.
عیناللهی با بیان اینکه کنترل و پیشگیری از بیماریهای واگیر از جمله بیماری کرونا در کشورمان موفقیتآمیز بوده است، ادامه داد: شبکههای بهداشتی در کشورمان توسعه پیدا کرده است و اکنون ۱۸ هزار خانه بهداشت و مرکز بهداشتی در کشور داریم. وزیر بهداشت، افزایش دسترسی مردم به خدمات پیشرفته سلامت در اقصی نقاط کشور و توسعه کمّی و کیفی نظام آموزش و پژوهش در راستای پاسخگویی به نیاز جامعه را از جمله دستاوردهای حوزه سلامت برشمرد و گفت: هدف اصلی ما ایجاد نظام پیشرفته سلامت در نظام تمدن نوین اسلامی است.
وی با اشاره به برنامه عدالت و تعالی نظام سلامت، عنوان کرد: از ارکان این برنامه تاکید بر رشد پژوهشها است.
عیناللهی با اشاره به رشد پژوهشهای پزشکی در ۲ سال اخیر ادامه داد: در این مدت ۱۶ هزار تخت بیمارستانی به مراکز بهداشتی افزوده شد، همچنین ایجاد ۲ هزار مرکز بهداشتی، نصب ۲۸۰ دستگاه پیشرفته پزشکی در اقصی نقاط کشور، پیشرفت بیش از ۹۰ درصدی پرونده الکترونیک سلامت، بیمه همگانی سلامت، طرح سلامت خانواده و برنامهها و طرحهای مرتبط با جوانی جمعیت نیز پیگیری و اجرا شده است. وی با بیان اینکه مشارکت خیّرین سلامت نیز با رشد ۷۵ درصدی همراه بوده است، گفت: در سال گذشته، ۳ هزار و ۶۰۰ میلیارد تومان از سوی خیّرین سلامت برای توسعه پروژههای حوزه سلامت کشور صرف شد.
عیناللهی با تاکید بر خودکفایی و تکیه بر تولید داخل خاطرنشان کرد: باید به سمت دانشگاههای نسل سوم و چهارم حرکت کنیم. وی گفت: در دانشگاههای علوم پزشکی کشور ۲۲ هزار عضو هیئت علمی فعالیت دارند که ۴۸ درصد اساتید آن را زنان تشکیل میدهند و میتوان گفت شاخص خوبی در رشد علمی و بالندگی بانوان دانشمند کشورمان محسوب میشود.
عیناللهی با اشاره به این که زیرساختهای مناسبی در کشور در حوزه سلامت وجود دارد، خواستار انجام پژوهشهای عالمانه و کسب یافتههای جدید علمی شد و افزود: پژوهشهای علمی باید منحصربه فرد، تازه و به دور از تقلید باشند. وی تاکید کرد: محیطهای آزمایشگاهی و کتابخانهای در دانشگاهها باید زمینه ساز پژوهش باشند و اطلاعات علمی مورد نیاز دانشجویان در همه زمینهها در دسترس آنان باشد.
لزوم بهروزرسانی منابع و اطلاعات علمی
وزیر بهداشت در ادامه تاکید کرد: از وظایف اصلی رؤسای دانشگاههای علوم پزشکی، به روزرسانی منابع و اطلاعات علمی است؛ همچنین پیشبینی اتاق فکر در مراکز تحقیقاتی، الزامی است؛ زیرا ایدهپردازی، مقدمه پژوهش است و برای ایجاد آن لازم لازم است بانک ایدهپردازی ایجاد شود. عیناللهی با اشاره به اهمیت روشهای پژوهش، ادامه داد: پژوهش غیر روشمند اعتبار ندارد، بلکه راه و روش پژوهش است که به آن اعتبار میدهد و محققان و پژوهشگران باید به دنبال کشف دانش جدید باشند.
فعالیت ۸۵۰ مرکز تحقیقاتی در کشور
وزیر بهداشت به اهمیت خلاقیت و نوآوری اشاره کرد و گفت: در کشور ۸۵۰ مرکز تحقیقاتی داریم که لازم است این مراکز “خلاقیت و نوآوری” را در اولویت قرار دهند، زیرا شاخص ارزیابی این مراکز، سنجش دو مولفه مذکور خواهد بود. وی افزود: شاخص دیگر این است که پژوهشها منطبق بر نیاز جامعه انجام شوند.
عیناللهی گفت: در حوزه پژوهش به تشکیلات چابک، جهادی و فعال نیاز داریم و ورود دانشجویان علاقهمند به مراکز تحقیقاتی، نقطه عطفی در حوزه پژوهش محسوب میشود. وزیر بهداشت ادامه داد: ما امروز در مراکز تحقیقاتی به جهش علمی نیاز داریم که با ایده پردازی، خلاقیت و نوآوری میسر میشود.
تاکید بر لزوم همگرایی، همافزایی و همتاپروری در مراکز تحقیقاتی
وزیر بهداشت ضمن تاکید بر لزوم همگرایی، همافزایی و همتاپروری در مراکز تحقیقاتی، تصریح کرد: موضوع مهمی که امروزه در بسیاری از دستگاهها مطرح است، این است که منابع مالی را وارد حوزه پژوهش، دانش پروری و فعالیتهای دانش بنیان کنیم. وی ضمن تاکید بر بهره وری مراکز تحقیقاتی، گفت: مراکز تحقیقاتی باید ماموریتگرا باشند و براساس آمایش سرزمین به پژوهش بپردازند.
لزوم تهیه نقشه علمی جامع تحقیقات در کشور
وزیر بهداشت با اشاره به لزوم تهیه نقشه علمی جامع تحقیقات در کشور اظهار کرد: باید ایدههای نوآورانه به محصول تبدیل شوند و مراکز شتابدهنده با کمک نیروهای مردمی افزایش یابند. وی گفت: در دولت مردمی، ۵ پارک علمی فناوری سلامت و ۱۱ مرکز نوآوری سلامت ایجاد شده است.
عیناللهی ضمن تاکید بر تجمیع مراکز تحقیقاتی افزود: باید تهدیدات حوزه سلامت در کشور شناسایی شوند و هر دانشگاهی در منطقه خود این موضوع را پیگیری کند. وزیر بهداشت با تاکید بر رفع موانع تجاریسازی تولیدات شرکتهای دانشبنیان گفت: تاکنون ۵۰۸۰ محصول سلامت محور تولید شده که از این میزان ۱۳۰۳ محصول وارد بازار شده است.
لینک خبر: امید به زندگی در ایران ۷۶ سال است – تسنیم (tasnimnews.com)