نشست تخصصی تحلیل نهادی مدیریت مهاجرت های بین المللی برگزار شد

نشست تخصصی“تحلیل نهادی مدیریت مهاجرت­های بین المللی” با سخنرانی سرکار خانم دکتر موحدی روز سه‌شنبه ۶ مهر ۱۴۰۰ توسط موسسه تحقیقات جمعیت کشور برگزار شد.

وبینار علمی-تخصصی ” تحلیل نهادی مدیریت مهاجرت­ های بین المللی با تاکید بر مهاجرت به خارج از کشور” توسط موسسه تحقیقات جمعیت روز سه‌شنبه ۶ مهر ۱۴۰۰ برگزار شد. در ابتدای نشست خانم دکتر سعیده شهبازین به عنوان دبیر نشست به مقدمه­ ای کوتاه در باب مهاجرت­ به ویژه مهاجرت­ های بین‌المللی در عصر جدید پرداختند و با ارائه آماری از روند مهاجران بین‌المللی جهان و ایران به ضرورت مدیریت جریان مهاجرت اشاره کردند. در ادامه سرکار خانم دکتر بهناز موحدی پژوهشگر مهاجرت­ های بین‌المللی و مدیرکل برنامه ­ریزی معاونت زنان و خانواده ریاست جمهوری به موضوع بررسی مدیریت مهاجرت ­های بین المللی پرداختند. دکتر موحدی با اشاره به روند تاریخی مهاجرت ­های بین المللی، روند افزایشی این نوع از مهاجرت­ ها و فرصت­ ها و تهدیدهای ناشی از آن را خاطرنشان کردند. در ادامه ایشان با تاکید بر روند افزایشی مهاجرت و میل به مهاجرت به خارج از کشور ایرانیان، و تاثیر ابعاد مختلف جمعیتی، سیاسی، جغرافیایی، اجتماعی، فردی و اقتصادی مهاجرت بین‌المللی به ذکر اهمیت مدیریت مهاجرت در کشور و تاثیرات آن پرداختند. دکتر موحدی معتقدند، درحالیکه کشورهای مهاجرفرست و مهاجرپذیر نسبت به این موضوع به گونه ­ای فعال اقدام نموده و هر یک برنامه ­ای مشخص را دنبال می ­کنند. کشور ما علیرغم دارا بودن سه شکل مهاجرت و روندهای افزایشی مهاجرت، در نظم بخشی به این فرایند با نوعی «تأخیر» و «پسماندگی» و یا «واماندگی» مواجه است. سوال اصلی که محور اصلی نشست بود به این مهم تاکید داشت که ” مدیریت مهاجرت چگونه ممکن است؟”. نتایج پژوهش ­های ایشان که با روش تحلیل مضمون متون اسناد بالادستی و قوانین و مقررات و نیز مصاحبه­ های صورت گرفته با صاحبان اندیشه بوده، چهار مقوله اصلی شامل توجه به حقوق، پیشگیری از مهاجرت نخبگان، جذب و مشارکت در توسعه ملی و ارتقا همبستگی و انسجام ملی در مهاجرت­ های بین‌المللی را نشان داده است. ایشان بیان کردند که چالش­ های مدیریت مهاجرت را می‌توان در سه سطح سازه­ های ذهنی، محیط نهادی و ترتیبات نهادی دسته ­بندی نمود که در این بین عامل سازه­ های ذهنی نخبگان سیاسی اثر تعیین ­کننده­ تری داشته است. همچنین با توجه به شبکه مضمونی چالش­ های مدیریت مهاجرت به خارج از کشور، می‌توان اذعان نمود که اصول اساسی و اجماعی مدیریت مهاجرت بر افزایش هماهنگی بین ارگان­های دولتی، انسجام بین سیاست ­های مهاجرت، ایجاد نظام داده­ای متمرکز، منسجم، تقویت همکاری­ های بین­ المللی، به بازی گرفتن تمام بازیگران، ظرفیت­ سازی برای مهاجرت ایمن و مدیریت مهاجرت نیروی کار تأکید دارد، در سطوح نهادی اعم از محیط و ترتیبات نهادی مغفول واقع گردیده است و نیازمند توجه به این اصول در سیاست­ ها، قوانین و برنامه­ های اجرایی می­باشیم.

ایشان تاکید کردند که اثر سازه ­های ذهنی در ایجاد همه­ انگاری و مهاجرت ذهنی در سطح توده و نیز ایجاد واماندگی در تدبیر امور در حوزه مدیریت مهاجرت در سطح نخبگان سیاسی، قابل توجه است و لازم است در اصول و پایه­ های مدیریت بین ­المللی مهاجرت مورد توجه قرار گیرد. همچنین روند تزایدی مهاجرت، پویایی و تغییر در اشکال و جنبه ­های آن و عدم امکان متوقف ساختن آن از یک‌سو و از سوی دیگر ضعف، ناکامی و نابسندگی درسیاستگذاری، قانونگذاری، نظم­ بخشی و ساماندهی به جنبه ­های مختلف مهاجرت در سطوح نهادی بوده، ورود جدی به این عرصه را بیش از پیش ضروری می­ نماید.

دکتر موحدی همچنین تاکید کردند که وجود اسناد بالادستی و قوانین و مقررات مرتبط با مهاجرت به خارج و همچنین تعداد زیاد نهادهای سازمانی که هریک حسب مأموریت­ های محوله به بخشی از جنبه­ های مدیریت مهاجرت می‌پردازند، بیانگر وجود ظرفیت ­های قابل­ توجه در سطوح نهادی برای مدیریت مهاجرت و لزوم بهره ­گیری از این ظرفیت در جهت حکمرانی خوب در این عرصه است. نتایج حاصل از این پژوهش مشخص نموده که با توجه به ویژگی­ های ساختاری نمی­ توان به یک نسخه واحد برای حکمرانی خوب مهاجرت در همه کشورها دست یافت، همچنانکه در این پژوهش سازه­ های ذهنی، به­ عنوان یکی از نهادهای مهم در مدیریت مهاجرت شناسایی شد. لذا با توجه به شبکه مضمونی چالش ­های مدیریت مهاجرت “گفتمان‌سازی مدیریت مهاجرت” در سطح نهادی؛ سازه­های ذهنی توده و نخبگان، محیط نهادی و ترتیبات نهادی ضروری است. پایان این نشست نیز به پرسش و پاسخ  و جمع‌بندی اختصاص یافت .

آخرین اخبار

Start typing to see posts you are looking for.