این نشست در روز سهشنبه ۱۴۰۲/۱۲/۲۳ با همکاری مؤسسه تحقیقات جمعیت کشور و مرکز مطالعات راهبردی آجا با حضور آقایان دکتر محمدجواد محمودی سرپرست مؤسسه و امیر سرتیپ دوم دکتر مسعود خزاعی رئیس کمیته علمی همایش، اساتید مرکز مطالعات راهبردی آجا، اعضای هیأت علمی وکارشناسان پژوهشی موسسه در تالار اجتماعات دکتر زنجانی برگزار شد.
در ابتدای جلسه آقای دکتر محمدجواد محمودی ضمن عرض خیرمقدم، به اهمیت و ضرورت توجه به جوانی جمعیت و نسبت آن با قدرت نظامی در اسناد بالادستی کشور اشاره نمودند. ایشان بحث خود را با عنوان آیندهنگری تحولات جمعیت کشور شروع و ضمن مقایسه سناریوهای مختلف پیشبینی جمعیت کشور که توسط مرکز آمار ایران، بخش جمعیت سازمان ملل متحد و مطالعهای که در مؤسسه انجام شده، نشان دادند که با توجه به تغییرات سطح باروری و فرزندآوری در کشور، پیشبینی شده جمعیت کشور در افق ۱۴۳۰ با تثبت نرخ باروری به سطح ۱/۶۱ فرزند به حدود ۹۴ میلیون نفر برسد. همچنین پیشبینی شده با افزایش نرخ باروری تا سطح ۲/۵ فرزند طبق اهدف برنامه هفتم توسعه اقتصادی و اجتماعی و فرهنگی از حدود ۸۵ میلیون نفر در سال ۱۴۰۱ به حدود ۹۴ میلیون نفر در افق ۱۴۰۶ برسد که با نتایج برآورد مرکز آمار ایران در این سناریو همخوانی دارد.
در ادامه نشست آقای دکتر نادر مطیع حقشناس عضو عیأت علمی مؤسسه در خصوص انتقال ساختار سنی جمعیت و امنیت ملی، نسبت آنها و چالشهای فراروی آن در ایران بحث کردند. ایشان جمعیت را بهعنوان یکی از مؤلفههای قدرت هر کشور برشمرده که تحولات آن در طول زمان سایر مؤلفههای قدرت ازجمله سیاست، اقتصاد و فرهنگ را تحت تأثیر قرار میدهد. یکی از مؤلفههای نظامی که تأثیر و تأثر دارد، مؤلفه ساختار و ترکیب سنی جمعیت است. ایشان ضمن بیان ویژگیهای تحولات ساختار سنی جمعیت در کشور و تجربیات جهانی، به نتایج مطالعه کیفی تحلیل ساختار سنی جمعیت و تأثیر آن بر حوزه قدرت نظامی اشاره کردند. ایشان بر خطمشیگذاری و خطمشی پژوهی در حوزه جمعیت و تولید ادبیات تأثیرگذار در حوزه جوانی جمعیت و قدرت نظامی را مهمترین فرصت سیاستی و تحقیقاتی کشور برشمردند.
سخنران بعدی آقای دکتر محمود مشفق عضو هیأت علمی دانشگاه علامه طباطبائی بودند. ایشان به بحث نابهم ترازیهای مکانی جمعیت و اثراتی که این مسأله میتواند بر قدرت نظامی و امنیتی کشور داشته باشد، اشاره کردند. ایشان به نتایج تحقیقات ارزشمند انجام شده در این زمینه اشاره و خاطرنشان کردند که مهاجرت ناموزون، پیامدهای اجتماعی، فرهنگی و امنیتی مختلفی بهدنبال دارد. ایشان سپس توزیع فضایی شاخصهای جغرافیایی و جمعیتی در حوزه قدرت نظامی و نسبت آن با ساختار جمعیت را در کشورهای مختلف جهان مورد مقایسه قرار دادند.
در ادامه نشست، امیر سرتیپ دکتر خزاعی نیز به اهمیت و ضرورت توجه به جوانی جمعیت بهعنوان مسأله فراروی کشور اشاره نموده و برگزاری همایش ملی جوانی جمعیت و قدرت نظامی را که از اقدامات مرکز مطالعات راهبردی آجا در تحقق اهداف اسناد بالادستی و سیاستهای کلی جمعیت مقام معظم رهبری است، بیان و اظهار امیدواری کردند که با توجه به همافزائی نهادی خوبی که در این زمینه با دانشگاهها و مؤسسات پژوهشی کشور صورت گرفته، انشاءالله نتایج علمی و سیاستی این همایش بتواند در بدنه سیاستگذاری و برنامهریزی کشور و نهادهای تصمیمساز قابلیت اجرایی پیدا کند.
آخرین اخبار
کتاب ظرفیت برد جمعیت انسانی سیاره زمین
مرداد ۲۳, ۱۴۰۳
طرح جدید چین برای تشویق به ازدواج و فرزندآوری
مرداد ۱۳, ۱۴۰۳